Hallo C5-tourers,
Ik weet dat jullie het op prijs stellen als nieuwe leden zich voorstellen. Hebben jullie even?!
Mijn naam is Fred. Zes jaar geleden nam ik een mooie C5 Break over van een (inmiddels ex-) collega, een Citrofiel uit Bolnes, aan. Hij had me verteld dat er niets aan mankeerde, maar dat hij een nieuwe C5 Tourer ging aanschaffen. De motor-management computer was in het begin uitgefikt, maar die was vervangen en alles was ok. Ik had geen reden om aan hem te twijfelen (hij is net zo'n pietje precies als ik en weet waar hij het over heeft als het over een Citroen -en nog veel meer- heeft) en ik had inderdaad een puike auto voor een redelijke prijs.
Ik probeer zelf het onderhoud te doen. Ten eerste omdat ik zelf wil weten wat er met de auto aan de hand is. Ten tweede omdat het ZELF oplossen van een probleem erg veel voldoening geeft. Ten derde omdat het een stuk goedkoper is dan uitbesteding aan de vakgarage. Als je zelf genoeg van je auto af weet en je de moeite wil nemen om die kennis -waar nodig- uit te breiden weet je vaak al beter waar je moet zoeken dan een automonteur die af moet gaan op een momentopname

, om maar te zwijgen van automonteurs die alleen een uitleescomputer kunnen bedienen en dan zeggen "ik kan nu geen fout vinden, meneer"

. Gelukkig zijn er natuurlijk ook nog monteurs (beroeps- EN amateur-) die heel goed weten waar ze mee bezig zijn en volgens mij zijn er daarvan een aantal die driftig op dit forum posten. Hulde!

Ik heb al heel wat uurtjes zitten "studeren" op dit mooie forum (ook op "Problemcar" trouwens, ook een leerzame club). Nu vond ik het tijd worden om me te registreren, om specifieke vragen te kunnen stellen en -als het in mijn vermogen ligt- te beantwoorden.
Vóór de C5 had ik een Peugeot 406 2.0 SV uit 1996. Ik heb gemerkt dat er best een aantal overeenkomsten tussen beide auto's zijn. De Peu reed ook erg lekker, maar ik ben erg gecharmeerd van mijn "vliegende tapijt", en voor het strakkere bochtenwerk hebben we "le bouton magique"! Kortom: ik ben een happy c5-bestuurder
Ik zal even opsommen op welk gebied ik "la Dame" aandacht moet geven, zodat geïnteresseerden weten wat er bij mijn C5 speelt en welke zaken mij dus bezighouden (ik hoop dat ik voor één keer off-topic mag gaan, ik zal de verschillende zaken ook on-topic plaatsen):
- Distributieriem: moet vervangen worden. Dat wordt setje riem-rollen-waterpomp, koelmiddel (weet iemand van jullie wat er nou origineel in zit? Herman heeft het over een bepaald koelmiddel van Kroon, maar of dat er nou origineel in zit weet ik niet

) en timingsetje bestellen, service-manual

(misschien kan iemand me daaraan helpen) en dit mooie forum bestuderen en rustig maar vastberaden aan de slag.
- Nieuwe banden. Donderdag gaan er vier nieuwe Michelin Primacy 3 215/55 R16 93V op. Ik heb getwijfeld of ik er goedkope Chinese/ Taiwanese banden onder zou laten leggen

, maar na een hoop leeswerk vond ik dat dit toch de beste keuze is, zeker met het oogpunt op veiligheid en op de lange duur zijn ze m.i. niet eens zoveel duurder.
- Uitlaatsysteem. De demper is niet lek maar maakt wel veel meer geluid dan ik zou willen. Ik vraag me af of dit wordt opgelost bij vervanging van alleen de achterdemper of dat het volledige uitlaatsysteem vervangen moet worden. Ik krijg de laatste tijd af en toe een uitlaatgassen-foutmelding. De motor is er zelfs een keer van afgeslagen onder het rijden

. Gelukkig kon mijn vrouw zwaar sturend (alles "dood") -uitrijdend- net nog een benzinepomp inrijden. Na een half uur de motor weer gestart. De storingsmelding kwam een paar keer terug, maar ik had er vertrouwen in dat we weer konden rijden. De motor is daarna niet meer afgeslagen, maar de melding is wel een paar keer teruggekomen. Sensor en vacuumslangetjes eens nakijken.
- Veersysteem. Als ik voor een stoplicht sta, zakt de auto (volgens mij eerst de voor- en daarna de achterkant) in. Als ik dan weer rijd komt de auto weer naar boven. Misschien een paar o-ringen vervangen van de veerbollen. Weet iemand of de hydrauliekpomp alleen aangedreven wordt als de auto rijdt?
- Remmen. Ik heb de remblokken vervangen, maar aan de achterkant kreeg ik maar één van de twee blokken van de setjes gemonteerd. Dat is het verhaal van de "scheef gegroeide" remklauwen. Dat is simpel dacht ik. Bout losdraaien, remklauw eraf, aanslag van raakoppervlakken halen, remklauw weer monteren en (beide) nieuwe remblokken erin. Ik begon de bout los te draaien, maar na een kwartslag voelde het aan alsof de bout af zou breken

. Ik durfde niet verder te draaien. Ik wil eerst weten wat ik kan doen als de bout inderdaad afbreekt of dat het "afbreek-gevoel" komt omdat de bout wellicht met (permanent-?) borgmiddel is gemonteerd.
- Motormanagement. Het "service"-lampje brand al heel lang, maar ik denk dat dat te maken heeft met het resetten van het service-interval omdat ik het onderhoud zelf doe. Een LEXIA staat dan ook bovenaan mijn verlanglijstje. Dan kan ik beter zien wat er aan de hand is en bepaalde opties ook anders instellen als ik dat wil.
- Radio. Ook ik heb slecht radio-ontvangst. Ik zal dus achter de bekleding van het dak moeten zijn (HOE dit precies moet heb ik nog niet kunnen vinden) en e.e.a. moeten loshalen, evt. corrosie verwijderen en contacten schoonmaken.
Ik hoop dat ik op jullie hulp kan rekenen en dat ik ook zelf een bijdrage aan dit interessante en leerzame forum kan leveren

.
Groet, Fred