Citroen C5 club forum
https://www.c5club.nl/c5forum/

HPi
https://www.c5club.nl/c5forum/viewtopic.php?f=5&t=2039
Pagina 1 van 3

Auteur:  alzheimer [ 29 nov 2007 11:59 ]
Berichttitel:  HPi

De HPi-loten onder de leden hebben inmiddels een apart kolommetje op de verjaardagkalender, want ik heb begrepen dat een HPi een niet alledaagse C5 is. Dat is dan ook het enige wat ik er van begrepen heb - kan/wil iemand mij in het kort uitleggen wat het bijzondere aan zo'n HPi is?

Auteur:  EvilTwin [ 29 nov 2007 13:14 ]
Berichttitel:  Re: HPi

De HPi is een direct ingespoten benzine motor. Dwz dat de injectoren (met hoge druk >30bar) de brandstof direct in de cilinderkamer spuiten.

Een normale benzine injectie (2.0-16v bijv.) gebruikt een veel lagere druk (<3bar) en spuit indirect, dwz in de poorten van het inlaatspruitstuk.

Het voordeel van directe inspuiting is een betere verneveling en een koelings effect, waardoor het thermisch rendement verbeterd. Daarnaast is lean burn mogelijk (ten koste van NO_x productie) een ander nadeel is de productie van roet (meer dan een HDiF!)

- (vrijwel) alle huidige Diesels zijn Direct Injection. De oude 1.9 is een zgn voorkamer Diesel. Directe benzine injectie wordt weer populairder (VW FSI of Alfa JTS bijv.)
- het systeem werkt het best met ultra laag zwavel benzine, vandaar het geringe voordeel bij de introductie van de HPi
- Common rail Diesel is altijd Direct Injection, maar je kan ook een mechanische verdelerpomp hebben (dat zat al op 1920s vrachtwagens)
- Iedere normale benzine injectie is in feite common rail.
- de MB 300SL 1955 heeft ook al directe benzine injectie, met een mechanisch (Dieselachtig) systeem, afgeleid van WO.II vliegtuigmotoren.

Auteur:  alzheimer [ 30 nov 2007 00:21 ]
Berichttitel:  Re: HPi

Iets te technisch voor mij. Wat zou voor een gemiddelde aspirant koper indertijd een overweging kunnen zijn geweest om voor een HPi te kiezen? Welke argumenten zou de verkoper kunnen hebben aangevoerd?

Auteur:  Harm [ 30 nov 2007 08:24 ]
Berichttitel:  Re: HPi

Zuinigheid.... :shock:

Auteur:  Menno [ 30 nov 2007 08:47 ]
Berichttitel:  Re: HPi

Meer vermogen dan de 'standaard' 2.0i-16v , ....

Auteur:  Ronald [ 30 nov 2007 16:59 ]
Berichttitel:  Re: HPi

alzheimer schreef:
Iets te technisch voor mij. Wat zou voor een gemiddelde aspirant koper indertijd een overweging kunnen zijn geweest om voor een HPi te kiezen? Welke argumenten zou de verkoper kunnen hebben aangevoerd?


De overheden stellen steeds hogere eisen aan emissienormen, dus fabrikanten moeten steeds weer nieuwe dingen verzinnen om hier aan te voldoen.
Een methode die theoretisch zou moeten werken is lean burn. Veel fabrikanten hebben dit pad bewandeld, in iedergeval in de ontwerp fase.
Een aantal fabrikanten is tijdens de ontwikkeling al afgehaakt. In de praktijk bleken er in hun ogen te veel nadelen aan te zitten.
PSA (=Citroen) is wel doorgegaan met ontwikkeling net als sommige andere fabrikanten. De HPI is het resultaat.
Wat een parade-paardje bij de benzine motoren had moeten worden (alleen verkrijgbaar in Exclusive uitvoering) is echter niet uitgelopen op een groot commercieel en technisch succes. De motor is dan ook binnen twee jaar uit productie genomen. Dure ontwikkelgrap trouwens.
Algemene consensus voor de tweehands markt: laten staan die dingen, je bent nooit beter uit dan een gewone 2.0, maar soms wel slechter.

Gr. Ronald

Auteur:  exroosje [ 04 dec 2007 11:49 ]
Berichttitel:  Re: HPi

In het prille begin werd de exclusive alleen als HPI of V6 (benzine) geleverd. Je moest dus wel een HPI nemen als je geen V6 wilde betalen. Later is de gewone 2l16V als exclusive erbij gekomen, daarna zijn er nauwelijks HPI's bijgekomen

Auteur:  alzheimer [ 06 dec 2007 13:29 ]
Berichttitel:  Re: HPi

RobbertC5 schreef:
Ik heb liever HDi ;-)
Scheelt maar een lettertje. Overigens bedankt iedereen voor de uitleg - ik ben weer wat wijzer geworden. En ik was al zo wijs ....

Auteur:  alzheimer [ 19 maart 2008 23:48 ]
Berichttitel:  Re: HPi

Kan een HPi ook op gas ?

Auteur:  alzheimer [ 20 maart 2008 00:38 ]
Berichttitel:  Re: HPi

Die inschrijving was de reden voor mijn vraag. Immers:
EvilTwin schreef:
De HPi is een direct ingespoten benzine motor. Dwz dat de injectoren (met hoge druk >30bar) de brandstof direct in de cilinderkamer spuiten.

Auteur:  Ronald [ 20 maart 2008 00:52 ]
Berichttitel:  Re: HPi

alzheimer schreef:
Die inschrijving was de reden voor mijn vraag.

Zeer interessant. En nou maar hopen dat het nieuwe lid ook wil vertellen over deze combi.

Gr. Ronald

Ps. Ik dacht dat ik aardig bij ben over de inhoud van dit forum, maar het screenen van nieuwe leden VOORDAT ze een eerste bericht hebben geplaatst..... :smt154

Auteur:  Harm [ 20 maart 2008 13:44 ]
Berichttitel:  Re: HPi

Ik heb wel eens iets gelezen over deze dip rond de 2000rpm... Maar waar :smt017 ?

Auteur:  EW [ 20 maart 2008 21:57 ]
Berichttitel:  Re: HPi

Dat waren voornamelijk gewone EW10's...

Auteur:  Ronald [ 24 maart 2008 00:37 ]
Berichttitel:  Re: HPi

bvbemmel schreef:
Ik heb net een HPI met G3 (van AG) maar die loopt niet helemaal vlekkeloos. Dat wist ik al toen ik hem kocht, maar hoop dat het door/binnen de garantie opgelost gaat worden.
Wat is het geval.
Op hogere toeren rijdt de auto primadelux, goed gevoel, pakt goed op, lekker rijden met volgens mij een heel behoorlijk zuinig gebruik van rond de 7L/100K als je met de cruisecontrol 100 gaat - dit is op gas (volgens meting van de boordcomputer, ik weet niet of die ook het gas heel accuraat meet).
Probleem zit hem in het optrekken, zowel op gas als op benzine houdt de motor in bij het opkomen van 1000 naar 2000 toeren. Hij valt een beetje weg, komt dan weer wat op, pas bij enige vaart pakt de motor op en gaat het weer goed. Maar, het rijdt niet lekker weg bij het stoplicht dus. Op benzine gaat het nog net, maar op gas is het erger en is de terugval zo sterk dat je soms de koppeling los moet laten om hem weer op toeren te laten komen... niet goed!
A.s. woensdag gaat ze naar de garage en gaan wij kijken. Misschien iets met de injector die niet helemaal goed gaat, of mms dat het allemaal net iets te zuinig wil doen - verklaart waarom het met gas net niet en met benzine nog net wel lukt.
Ik zal hier nog wel een update doen zodra ik meer weet. Tips zijn ook welkom.
Groet,
Berend


Berend, hier klopt iets niet.
Er bestaat niet zoiets als een HPI met bouwjaar 2003! HPi's zijn alleen gebouwd in 2001 en daarna is PSA er snel mee gestopt.
Orga 9562 geeft aan een productiedatum van januari 2003, kan dus NOOIT een HPI zijn, jij blij.

gr. Ronald

Auteur:  alzheimer [ 24 maart 2008 00:55 ]
Berichttitel:  Re: HPi

LPi :?:

Pagina 1 van 3 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/