Citroen C5 club forum
https://www.c5club.nl/c5forum/

Uitlaatgas-storing bij nieuwe LPG-installatie
https://www.c5club.nl/c5forum/viewtopic.php?f=5&t=10444
Pagina 1 van 2

Auteur:  Tony [ 23 okt 2011 20:16 ]
Berichttitel:  Uitlaatgas-storing bij nieuwe LPG-installatie

Ik heb sinds een paar maanden een heerlijke C5 2.0 Break. Uit 2002 en met maar 80.000 km op de teller. Nou heb ik vorige week LPG laten inbouwen (GFI SGI type 3) en ik heb een vraagje:

Vanmiddag kreeg ik ineens de melding 'storing uitlaatgas'. Op benzine is me dat nog niet eerder gebeurd, dus ik vermoed dat het met de LPG-installatie te maken heeft. Is dit gebruikelijk bij een nieuwe installatie? Ikzelf dacht aan wat verbrandingsresten van de benzine die nu door de hogere temperatuur loskomen... Maar hier op het forum lees ik dat het gewoon kan voorkomen, dat er niks ergs aan de hand is. Weten jullie meer?
Heb nog maar 1x getankt, en ongeveer 350 km op LPG gereden. Bij plotseling het gas vol intrappen houdt de motor even in, ik ga hiervoor al terug naar de gasboer.
Ook viel me op dat het metertje van het gaspeil nogal varieert, als ik flink rem is de tank bijna leeg, en als ik flink optrek zit hij weer halfvol :smt004 Klotst een wielkuiptank zo erg? Of zit de vlotter niet goed vast?

Auteur:  Maartenr [ 23 okt 2011 22:34 ]
Berichttitel:  Re: Uitlaatgas-storing bij nieuwe LPG-installatie

Ik weet niet waarom het gebeurt, maar bij mijn C5 gebeurt het ook zo af en toe sinds er een gastank in zit. Na een dag verdwijnt die melding ook vanzelf weer. Dat inhouden bij gasgeven had ik ook al, ff terug naar de gasboer, die kan hem nog wel wat afstellen, dan is het weg. Tenminste, bij mij.
Ook die vage gasmeter herken ik. Eigenlijk heb je niks aan dat ding, na 10 km gaat er al een lampje uit en als het rode lampje gaat branden kan ik nog minstens 150 km rijden. Het fijne weet ik er niet van, maar volgens mij werkt dat metertje niet met een vlottertje, maar heeft het iets te maken met de druk in de tank. Mijn advies: niet op letten en gewoon de dagteller op 0 na het tanken.....

Auteur:  BJG [ 23 okt 2011 23:27 ]
Berichttitel:  Re: Uitlaatgas-storing bij nieuwe LPG-installatie

De niveaumeting gaat met een vlotter in de tank, er is geen electronische demping aanwezig daardoor reageert hij zo snel op remmen/optrekken.

Als jij zegt dat je ongeveer 350 km hebt gereden op lpg leg ik snel verband met de storing:
Een mengselregeling die uit de pas loopt heeft ongeveer 350 km nodig om in het rode gebied te komen van de motormanagement qua aanpassing.

Maw, de motorcomputer probeert het mengsel goed af te regelen, maar moet daarvoor steeds bijstellen, net zo lang tot hij buiten zijn marge komt en een storing opslaat.
Inderdaad is de LPG installatie verdacht in dit geval.

Auteur:  Rene [ 23 okt 2011 23:46 ]
Berichttitel:  Re: Uitlaatgas-storing bij nieuwe LPG-installatie

Tony, heb je de zoekfunctie ook al eens geraadpleegd?

Er staan erg veel topics op het forum over deze storing.
Misschien zit er wat voor je tussen!

Auteur:  Tony [ 24 okt 2011 06:18 ]
Berichttitel:  Re: Uitlaatgas-storing bij nieuwe LPG-installatie

Rene, ik heb inderdaad even lopen zoeken. Maar de meeste van deze storingen waren bij auto's die al vele kilometers op LPG rijden, dus zou het slijtage of iets dergelijks kunnen zijn.
Ik was vooral benieuwd wat de oorzaak kan zijn bij een gloednieuwe installatie, waarvan je toch verwacht dat de inbouwer hem goed afstelt etc.

Maartenr en BJG: Bedankt voor jullie ook antwoord! :smt038
Ik ga zo snel mogelijk terug naar de gasboer en houd jullie op de hoogte.

Auteur:  Tony [ 24 okt 2011 21:03 ]
Berichttitel:  Re: Uitlaatgas-storing bij nieuwe LPG-installatie

Tony schreef:
Bedankt voor jullie ook antwoord!


Moet natuurlijk zijn "Bedankt ook voor jullie antwoord!" ofzo. Geen idee wat ik had :smt190

Auteur:  BJG [ 24 okt 2011 22:56 ]
Berichttitel:  Re: Uitlaatgas-storing bij nieuwe LPG-installatie

:smt193 :smt193 :smt193 zeker??

Auteur:  jpiek [ 24 okt 2011 23:32 ]
Berichttitel:  Re: Uitlaatgas-storing bij nieuwe LPG-installatie

Kun je High worden van LPG ?

Auteur:  breakexclusive [ 25 okt 2011 11:21 ]
Berichttitel:  Re: Uitlaatgas-storing bij nieuwe LPG-installatie

je uitlaatgasstoring kan zijn veroorzaakt doordat de oude computer stringente parameters voor de uitlaatgassen heeft ingesteld. die reageert daardoor nog wel eens heftig op iets andere waardes. LPG is immers schonere verbranding en heeft een hogere temperatuur in de motor tot gevolg. Naar mijn mening ging het om de 'comprex' in de PH1. Heb het zelf ook meerdere malen meegemaakt in mijn vorige C5 1,8 berline en 2,0 break. Zelfs zo erg dat er tijdelijk op drie pitten gereden werd. Meestal hielp dat door te stoppen en de benzinetank weer vol te gooien als die dat niet was. Je forceert de boordcomputer zichzelf daarmee om zich te resetten.
Wil niet zeggen dat dat het is maar bij mij hielp het.
Groeten

Auteur:  CitroFrance [ 25 okt 2011 11:58 ]
Berichttitel:  Re: Uitlaatgas-storing bij nieuwe LPG-installatie

Beste Tony,

LPG tank,
Wat heb jij voor tank erin liggen? Gevoelige vlotter, slordig, maar is mee te leven.

Storing,
Na 250.000 km probleemloos in een PhI (1.8) kreeg ik hier in de nieuwe PhII (1.8 break, gekocht bij 25.000 km op de teller) ook mee te maken 20.000 km na inbouw.

Volgens de theorie moet je hiervoor afwijkingen van +/- 25% hebben. Toen mijn auto aan de computer ging waren de afwijkingen echter binnen de 1% en kreeg ik toch de meldingen.

Om dit met LPG goed op te sporen moet je eerst de basissituatie goed hebben. Ik ga er hierbij van uit dat de bobine/ontsteking OK zijn en dat de computerstoringen uitgelezen zijn en geen gekke dingen laten zien:

dwz
1) Bougies, hoe oud zijn ze? Heb je ze er al een keer uit gehad en de juiste afstand gemeten/hersteld? Indien ouder dan 15.000 kun je vervangen overwegen vanaf 20.000 zou ik dit zeker doen. Gasbougies zijn onzin, peperduur. Ik heb ze er ooit één keer in gehad en had totaal geen verschil in verbruik/verbranding o.i.d. Lees voor de juiste bougies (ik rij NGK)de nodige draadjes hierover na en kijk even door de emotie heen.
2) Luchtfilter, hoe oud (tijd/km)? Dit is je basis voor je verbrandingsproces. Een te oud/verstopt filter maakt meer kapot dan je lief is. Sowieso slechte(re) verbranding. Voor de prijs hoef je het niet te laten.
3) Doormeten en afstellen van je benzinesysteem/motormanagement.
4) Doormeten en afstellen LPG systeem (aangestuurd door motormanagement auto)
5) Eén week op benzine rijden. Daarna pas weer op gas.

1-4 heb ik zelf geregeld
5 werd mij aangeraden door het zusterbedrijf van JO, die eerst de wagen helemaal binnenstebuiten gekeerd hadden en ook niks konden vinden.

Sindsdien is het probleem permanent verdwenen.

PS. Ik rijd qua onderhoud op een 30.000 km interval, alleen bougies en luchtfilter vervang ik voortaan bij 20.000. Beslissing puur op gevoel genomen.

Auteur:  GW-tje [ 25 okt 2011 13:01 ]
Berichttitel:  Re: Uitlaatgas-storing bij nieuwe LPG-installatie

Dat van die lpg-bougies kan ik ondertussen ook onderschrijven. Geven géén meerwaarde, heb zelfs het idee dat de boel op benzine minder loopt als op de NGK's die er voorheen in zaten. Goede bougies zijn wel belangrijk maar "gewone" zijn afdoende!

Auteur:  CitroFrance [ 25 okt 2011 13:11 ]
Berichttitel:  Re: Uitlaatgas-storing bij nieuwe LPG-installatie

Bij puntje 4 nog een aanvulling :

Je hebt waarschijnlijk een los gasfilter. Bij mij moest dit de eerste keer na 10.000 km nagekeken en om de 30.000 vervangen.

Hoe lang zit het er bij jou al in? Gelijk mooie indicator in hoeverre je 'schoon gas' tankt.

Suc6 :smt193

Auteur:  BJG [ 26 okt 2011 19:40 ]
Berichttitel:  Re: Uitlaatgas-storing bij nieuwe LPG-installatie

@citrofrance:
je hebt gelijk dat de (long-term fueltrim) mengselregeling maximaal ongeveer 20% mag afwijken, daarna komt de storing mengselregeling (P0170-P0172) in het geheugen.

De term 'emissiestoring ' op het display is een verzamelnaam en wil niet perse zeggen dat de storing betrekking heeft op de mengselregeling. Die conclusie heb ik getrokken omdat de storing na ongeveer 350 km optrad. Dat is de afstand waarop die 20% short-term fueltrim overgezet wordt naar de long term, en dus de storing veroorzaakt.

Bij punt 3 doormeten en afstellen motormanagement :
klinkt best leuk, maar wat heb je precies doorgemeten? En slechts de gasklepaanstag is af te stellen, zelfs electronisch kun je niets afstellen alleen een initialisatieprocedure doen om de boel in te leren naar de slijtage die er is. Ik denk dat je er goed aan doet iets concreter te zijn. wat je precies meet, en wat het nut daarvan is. Anders heeft niemand er wat aan, sowieso zonder een lexia, proxia, pp, of diagb kun je niet zoveel.

Punt 4:
Doormeten en afstellen lpg installatie, ook hier geldt hetzelfde, wellicht handig om aan te geven wat je precies meet en waarom.
Slechts de verdamperdruk (verschildruk tussen vacuum spruitstuk en de LPG-druk) is af te stellen bij een lpg installatie, en daarvoor moet je wel iets hebben om die te kunnen meten.(software+verloopkabeltje)

Let wel: de tips die je geeft zijn absoluut nuttig en bruikbaar, het is dan ook geen kritiek op je tips.
Echter wil iemand er wat aan hebben mag het iets concreter denk ik.

Auteur:  CitroFrance [ 27 okt 2011 11:52 ]
Berichttitel:  Re: Uitlaatgas-storing bij nieuwe LPG-installatie

@BJG

Terechte opmerkingen, maar ik kies bewust voor een algemenere omschrijving om het ook kort en begrijpelijk te houden voor iedereen, zonder te denken dat we domme leden hebben. Aangezien ikzelf geen testapparatuur heb, zeker geen LPG testers, en ook de technische manuals niet moet ik het daarnaast wat algemeen houden.

3) Wat doet de garage als ze je ontstekings- en brandstofsysteem afstellen? Afstelling moet perfect zijn (op benzine !!!!). Bougies, lucht- en brandstof-filters zijn hierbij wezenlijk. Ook een goed werkend koelsysteem is wezenlijk voor stap 4).
Zelf klussen en afstellen met eigen LEXIA, prima. Ik leg dit bij een goede garage(man) neer, gewoon door tijdgebrek.

4) LPG-G3 valt en staat met de goede afstelling bij 3). MM stuurt alles aan. Verdere afstellingsmogelijkheden hangen af van fabrikant installatie en daarbij behorende afstelsoftware (zoals automatisch omschakelpunt gas naar benzine a.h.v. gasdruk). Zorg daarnaast altijd voor periodiek onderhoud van je gasinstallatie. Hierbij worden naast het gasfilter ook zaken als verdamper en injectoren schoon, werkend en in goede staat gehouden. Ook hier verschillen per fabrikant de onderhoudbare onderdelen. Zo waren membranen in de OLD SCHOOL verdampers na enige tijd aan vervanging toe door verharding (kalk, contact met heet koelwater en ijskoud gas).
Een goede gasboer is hier goud waard en laat je met een beetje mazzel nog meekijken en geeft nog uitleg ook.

Sorry dat ik niet duidelijker kan zijn. De techneuten hebben ongetwijfeld mooie lijstjes voor je :smt023

Auteur:  BJG [ 27 okt 2011 21:42 ]
Berichttitel:  Re: Uitlaatgas-storing bij nieuwe LPG-installatie

:smt023

Pagina 1 van 2 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/