Citroen C5 club forum
https://www.c5club.nl/c5forum/

LPG als brandstof, wat hoe en waar ?
https://www.c5club.nl/c5forum/viewtopic.php?f=5&t=10327
Pagina 1 van 3

Auteur:  CitroFrance [ 29 sep 2011 13:52 ]
Berichttitel:  LPG als brandstof, wat hoe en waar ?

Onbekend maakt onbemind, dat geldt zeker voor LPG. Hier kan menig LPG rijder over meepraten. Hierbij voor de LPG-beten en geïnteresseerden een beschrijving met wat nuttige links

Ikzelf ben al jaren een tevreden LPG rijder, ook al in het tijdperk waar G3 nog niet bestond en je 3x de benzine wegenbelasting betaalde tov een benzine auto.
Wel heb ik met één merk een stevige aanvaring gehad, maar dat lag mijns inziens eerder aan een ontwerpfout dan aan LPG zelf.
Dit is geen poging een encyclopedie/Wikipedia artikel te schrijven, maar een korte uitleg om de meeste mensen een beter beeld te geven.

Wat is LPG?

http://www.lpginfosite.nl/wat-is-lpg/

De meeste LPG-C5’s maken gebruik van een zgn G3 installatie. G3 staat gewoon voor Generatie3 . Voor deze installaties bestaat een gunstig motorrijtuigen-/houderschapsbelastingstarief. Andere LPG installaties dan G3 betalen aanzienlijk meer.

Er zijn 3 soorten G3 installaties
- Sequentieel (o.a. BRC)
- VSi
- LPi/JTG (o.a. Vialle)

LPG G3 : http://www.lpginfosite.nl/lpg-g3/

In welke merken kan sowieso LPG worden ingebouwd :

http://www.lpginfosite.nl/lpg-autos/

Zo heeft producent Vialle de organisatie GasFX opgericht en maakt, meestal i.s.m. de fabrikanten G3-LPi installaties voor nog meer merken (incl merk- en car selector):

http://www.gasfx.nl/

Mijn auto staat er niet bij, kan ik dan niet op gas rijden ?

Vaak wel, het merk BRC stelt bijvoorbeeld dat men voor auto’s tot maximaal 8 cylinders (injectoren) en 326 pk installaties kan leveren. Zo ook de C5-V6 (sowieso PhI en PhII)
Daar vallen de meeste auto’s op de markt onder. BRC geeft in haar handleiding een 30-tal merken aan (waaronder Citroën en verder alle grote merken).
Ga naar een goed gasinbouwstation en laat je goed informeren. De vraag wat een goed inbouwstation is is net zo moeilijk te beantwoorden als een goede Citroën dealer (zie elders op de site).

Koudwater vrees :

Er zijn een aantal merken die garantie intrekken op het moment dat je LPG laat inbouwen. Hieronder o.a. Ford, des te vreemder is het als die enkele maanden later ineens wel een eigen LPG wagen uitbrengt. Helaas gebruiken dit soort merken er dan vaak verouderde motoren waardoor verbruik en zaken als milieuwinst lager dan mogelijk liggen.

Maar kan het ook in de mijne?

Ga daarvoor naar een goede autogasinbouwer en laat je goed informeren. Afhankelijk van je auto kan er vaak veel meer dan de officiële lijsten aangeven. Zo heb ik LPG-G3 ingebouwd zien worden in bv Toyota Aygo’s, Audi TT’s en andere modellen waar je het niet zomaar in verwacht.
Er zijn inderdaad modellen waar het niet ingebouwd kan worden omdat :
- Er nog geen specifieke set voor ontworpen is
- Er techniek toegepast is die (nog) niet compatibel is met de bestaande LPG installaties

Veelgestelde vragen :

Moet mijn auto aangepast worden (anders dan inbouw installatie)?
Vroeger moest bij een aantal motoren de kop vervangen worden door een andere ‘geharde’kop, LPG heeft hogere verbrandingstemperaturen dan benzine. D. Bij de meeste moderne auto’s is dat niet meer noodzakelijk. Deze kunnen de hogere verbrandingstemperaturen van LPG gewoon aan.
De sequential installatie maakt gebruik van het reeds bestaande motormanagement

Raak ik geen vermogen kwijt?
Afhankelijk van de gekozen G3 installaties is er een licht tot (bijna) geen vermogensverlies. Zie hiervoor o.a. de LPG-G3 link hierboven.

Hoger verbruik t.o.v. benzine?
Het verbruik zal iets hoger liggen omdat de calorische waarde van een liter LPG lager ligt dan die van een liter benzine. Er is dus iets meer brandstof nodig om dezelfde energieopbrengt te krijgen

Alleen nieuwe auto's?
Ook in occasions kan LPG ingebouwd worden. Doe dit altijd in overleg met een goede inbouwer. Hoe jonger hoe beter is de vuistregel, maar als je bv de Volvo 2.4/2.5 ltr motoren neemt, daar kan motortechnisch na 250.000 km nog rustig LPG ingebouwd worden.

Storing en uitval?
Net als bij een benzine- en dieselauto heeft ook het LPG systeem onderhoud nodig. Dit bestaat bij een sequential systeem om de 30.000 uit het vervangen van het brandstoffilter en jaarlijks aftappen en nakijken verdamper. Verder zijn alle onderdelen net zo storingsgevoelig/onderhoudsvrij als bij de onderdelen van andere brandstofsystemen. Velen zullen lang mee gaan en er kan wel eens iets kapot gaan. Net als de rest van de auto heeft ook de LPG periodiek onderhoud nodig.

Speciale bougies?
Dat kan, ze zijn meestal vrij prijzig. Oa. NGK maakt deze. Navraag bij de C5club huisdealer (JO) en Nederlands eerste gecertificeerde LPG inbouwstation leert dat zij dit soort bougies niet noodzakelijk vinden.

Ruimteverlies?
De LPG tank kan meestal in de ruimte voor het reservewiel weggewerkt worden (ringtank) C5 : 55-60 ltr. Aangezien veel moderne auto’s er geen reservewiel meer is (reparatiesetje), levert dat geen probleem op.Zelf rijd ik al jaren met het reservewiel in de kofferbak, genoeg overblijvende ruimte.
Bij hogere volumes moet de laadvloer iets opgehoogd/uitgevuld worden.
er kan ook voo een cylindertank gekozen worden. Deze zorgen meestal wel voor verlies aan kofferbakruimte en worden meestal gebruikt voor de brandstofslurpers (bv US-pickups) en zijn verkrijgbaar in groot volume versies (100+ liter is geen probleem)

Klepkoeling?
Controversieel onderwerp, hier zijn complete fora over volgeschreven. Veel inbouwstations raden aan, wegens de hogere temperaturen, een klepkoelingssysteem te installeren of leveren dit standaard mee. Meest bekende merken zijn http://www.flashlube.com/ en http://www.jlmlubricants.com/nl/valve-s ... steem.html

Kosten?
De inbouw van een LPG installatie voor een standaard 4-cylinder begint meestal rond de € 1600-1800, bij autodealers dealers loopt dat al snel naar de € 2500-3000.
De bekende mannetjes kunnen dit vaak nog goedkoper, maar bedenk dan in hoeverre je wilt kunnen terugvallen op officiele garantie en officiele ondersteuning.
Met nieuwe inbouw is het economische omslagpunt al rond de 12.000-15.000 km per jaar.

Bij een reeds geinstalleerd systeem (bij occasions) ligt het omslagpunt al snel rond de 8.000-10.000 km per jaar (en soms nog lager). Je betaalt een iets hogere wegenbelasting tov benzine, maar altijd aanmerkelijk minder dan diesel. De prijs van een liter LPG tov benzine ligt ongeveer op 25-30% (afhankelijk waar je tankt).

Milieu ?
LPG is ten opzichte van de andere standaardbrandstoffen een zeer schone brandstof. Behalve de bekende CO2 stoot de LPG auto weinig anders uit dan waterdamp (simpel gezegd). Geen roet,veel minder tot geen Nox (ook schadelijk, maar hier hoor je niks over).

Iets vergeten? Nog vragen? Laat het weten!

Auteur:  Maarten [ 29 sep 2011 14:09 ]
Berichttitel:  Re: LPG als brandstof, wat hoe en waar ?

Wat mij een nuttige vraag lijkt, is hoe het zit met de installatie van een trekhaak als er sprake is van een onderbouwtank. Bij een ringtank op de positie van het reservewiel heb je daar natuurlijk niet mee te maken, maar bijvoorbeeld bij de C4GP kun je een onderbouwtank gebruiken waardoor je het reservewiel kunt laten bestaan.

Auteur:  CitroFrance [ 29 sep 2011 14:30 ]
Berichttitel:  Re: LPG als brandstof, wat hoe en waar ?

In de meeste gevallen maken trekhaken gebruik van de kokerbalkconstructie aan de linker en rechterzijde van achter naar voor. De verbindingsstukken van de trekhaak lopen dan door tot net achter de bumper. Deze verbindingsstukken zijn dan net achter/in de bumper verbonden door een dwarsbalk waaraan de trekhaak(houder) bevestigd zit. Zo wordt er om het onderliggende reservewiel/de bak van het reservewiel heengewerkt. Zo blijft er ruimte genoeg voor een ringtank.

Deze ringtanks zijn daarnaast in diverse maten te krijgen dus daarmee kan men flexibel zijn. Een te kleine tank zorgt echter voor de noodzaak om heel vaak te moeten tanken.

In de gevallen waarbij je het gewenste volume niet kan installeren of de trekhaakconstructie toch in de weg zit zul je voor het compromis van de cylindertank in de kofferbak moeten kiezen (met bijbehorend ruimteverlies) of je eisen aanpassen.

Auteur:  fred [ 29 sep 2011 15:15 ]
Berichttitel:  Re: LPG als brandstof, wat hoe en waar ?

Rij zelf ook al een aantal jaren naar volle tevredenheid op LPG, wel wat dingetjes mee gehad, maar dat weegt in de verste verte niet op tegen de glimlach die ik opzet bij het tanken :) . Mijn vorige auto (een Xsara Picasso 1.8) had een 52 liter tank, actieradius was vooral bij lange ritten (vakantie) niet ideaal, maar verder geen echt grote problemen mee gehad, auto gekocht bij ca 180.000 km en verkocht bij bijna 300.000. Nu een C5 ph1 2.0 16v met een 62 liter ringtank, gekocht bij 122.000 km, nu op 144.000 km, wel al een vergasser die het begeven had (ruim 400 euro :( ), maar hij rijdt er nu weer uitstekend op, dus ik ben best tevreden. LPG is wat mij betreft echt een aanrader.

Groeten,

Fred

Edit: Ik heb ook een afneembare trekhaak, uiteraard geen probleem. Alleen het meenemen van het reservewiel is vervelend, dat ding ligt achterin nog wel eens te schuiven.

Auteur:  Herman [ 29 sep 2011 18:02 ]
Berichttitel:  Re: LPG als brandstof, wat hoe en waar ?

Neem ik alleen op de lange weg mee naar buitenland. :smt190

Auteur:  Peebee [ 29 sep 2011 18:48 ]
Berichttitel:  Re: LPG als brandstof, wat hoe en waar ?

Met onze bakkerswagen maakt het niet zoveel uit,
reserve wiel mag overal mee naar toe.
Onlangs " groot " onderhoud aan de LPG installatie
en daarna liep de dame veel beter en ook zuiniger,
verder de smile met tanken....

Auteur:  HBR [ 29 sep 2011 20:51 ]
Berichttitel:  Re: LPG als brandstof, wat hoe en waar ?

"fred"
Links achter in de kofferbak zit er een of ander oog waarmee ik mijn band met een spanband vast trek. Zo doende geen geschuif meer.

Auteur:  Peebee [ 29 sep 2011 20:59 ]
Berichttitel:  Re: LPG als brandstof, wat hoe en waar ?

Beetje vreemd eigenlijk is wel dat er geen thuiskomertje beschikbaar is,
is toch een stuk makkelijker mee te nemen,
b.v. tegen de zijkant van de kofferruimte,
nu is de band af en toe een lig-in-de-weg, ;)

Auteur:  HBR [ 29 sep 2011 21:09 ]
Berichttitel:  Re: LPG als brandstof, wat hoe en waar ?

Eerlijk gezegd ligt hij mij niet in de weg, we zijn met z'n tweeën dus geen probleem. En een band rechtop zetten zit je al snel met de hoogte in de kofferbak.

Auteur:  Peebee [ 30 sep 2011 07:01 ]
Berichttitel:  Re: LPG als brandstof, wat hoe en waar ?

Wij zijn met z'n vijven,
en ook regelmatig met volle auto en kofferbak vol met voetbaltassen,
dan is zo'n reserve wiel wel eens onhandig,
maar ach je kunt 't slechter treffen als met een C5 ;)

Auteur:  fred [ 30 sep 2011 09:56 ]
Berichttitel:  Re: LPG als brandstof, wat hoe en waar ?

Het is maar goed dat er geen thuiskomer in zit, dan werd de gastank wel heel erg klein. Dat van die spanband ga ik meenemen.

Groeten,

Fred

Auteur:  Peebee [ 30 sep 2011 10:08 ]
Berichttitel:  Re: LPG als brandstof, wat hoe en waar ?

:lol: :lol: ;)

Wat ik bedoelde was of er geen thuiskomertje te verkrijgen is i.p.v. een volwaardig reservewiel,
een thuiskomertje kan waarchijnlijk WEL rechtopstaand onder het afdekscherm,
en een volwaardig wiel dus niet.... 8-)

Auteur:  EW [ 30 sep 2011 13:48 ]
Berichttitel:  Re: LPG als brandstof, wat hoe en waar ?

HBR schreef:
"fred"
Links achter in de kofferbak zit er een of ander oog waarmee ik mijn band met een spanband vast trek. Zo doende geen geschuif meer.


Ik had eens een paar Rarowielen naast mijn reservewiel in de auto staan. Om gerol en geklepper te voorkomen ook die ogen gebruikt om de boel met een spanbandje vast te houden.


Dat was geen succes voor het oog in kwestie...

Auteur:  CitroFrance [ 30 sep 2011 13:54 ]
Berichttitel:  Re: LPG als brandstof, wat hoe en waar ?

:smt203 LPG :?: :?: :?:

Auteur:  HBR [ 30 sep 2011 20:06 ]
Berichttitel:  Re: LPG als brandstof, wat hoe en waar ?

Ik gebruik dat oog al 2,5 jaar nog geen problemen mee gehad.

Pagina 1 van 3 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/