de RDW zei:
Citaat:
De C5 voldoet niet aan het EU-criterium van een roetuitstoot kleiner of gelijk aan 5 mg/km .
Dat is dus niet waar, het is alleen zo dat de typegoedkeuring is afgegeven op 6mg/km.
Citaat:
en wordt door de RDW daarmee niet aangemerkt als auto met roetfilter.
De definitie van de RDW is onjuist maar wel begrijpelijk, aangezien een HDi138 zonder FaP 20mg/km haalt en eentje met 1mg/km hebben ze de toekomstige EURO V norm als grens aangehouden.
Aan Citroen heb je niet zo veel omdat zij niet met terugwerkende kracht (voor een auto die niet meer gemaakt wordt) de typegoedkeuring kunnen wijzigen.
Zoals ik al eerder zei, je enige kans is een individuele keuring aanvragen en daarmee aantonen dat je wel aan de norm voldoet. De vraag is biedt de RDW die aan. Ben je het bijvoorbeeld niet eens met het gewicht, dan kan dit, dus waarom niet voor de uitstoot inschaling? Bij de apk wordt er ook een roetmeting gedaan dus waarom zouden ze dit niet bij een herkeuring kunnen doen.
Voor Duitsland (mochten ze daar groene zones invoeren) heb je geen herkeuring nodig, omdat het KBA wel een roetfilter noteert in hun database.
De afwijkende norm aanvechten (en daaruit vloeiende beslissingen) kan volgens mij alleen via de bestuursrechter:
Citaat:
Een belangrijk kenmerk van het bestuursprocesrecht is dat burgers geen advocaat nodig hebben om te kunnen procederen (dit in tegenstelling tot het burgerlijk procesrecht). De praktijk leert dat het zo ingewikkeld is, dat de burger toch vaak gedwongen is om een advocaat te nemen.
Je kan dit verhaal een beetje vergelijken met een extra tax op auto's die 200km/h kunnen. In dat fictieve geval zou je met een break 2.2HDi automaat Ph.I geen probleem hebben, maar met de Ph.II weer wel.

ook dan zou je via een herkeuring eronderuit moeten kunnen.